جلوگیری از آشوب در پروژه نرم افزاری

اگر شما هم تاکنون یک پروژه نرم افزاری را انجام داده باشید، می‌دانید که مدیریت آشوب و برقراری نظم در آن چقدر سخت است! مخصوصا اگر صحبت راجع به یک تیم باشد. کتاب قطور چندصد صفحه ای پرسمن را بردارید و ورق بزنید. برای درک پیچیدگی دنیای بی سر و ته نرم افزار همان نگاه های کوتاه کافیست! نرم افزار یک رشته مهندسی به تمام معناست. کوچکترین چیزی که بدون حساب و کتاب در آن انجام شود، در آینده موجب سردرد شما خواهد بود.

اما برای جلوگیری از آشوب در پروژه ها، این نکته حائز اهمیت است که بخش عمده مهندسی، قبل از اجرای پروژه اتفاق می‌افتد، شاید باور داشته باشید که فکر کردن به پروژه و تهیه مستندات دقیق، کاری وقت گیر است، اما تجربه اینطور نشان نمی‌دهد. هر چه قبل از اجرای پروژه روی تحلیل آن وقت بگذارید، نتیجه‌ای با کیفیت تر و سریع تری در مراحل بعدی دریافت می‌کنید.

نمودار معروفی وجود دارد که بر اساس آن اصلاحات پروژه در هر مرحله تولید، هزینه متفاوتی دارد:

همانطور که می‌بینید، اصلاحات در اولین قدم یعنی مرحله تنظیم نیازمندی ها کمترین هزینه را دارد. و هر چه جلوتر برویم، مشکلات متعددی بر سر راه تغییرات وجود دارند.

اصلاح پروژه بعد از مرحله Requirements غیر ممکن نیست اما میتواند موجب آشوب در پروژه گردد. برای جلوگیری از این آشوب، قبل از اجرای پروژه بایستی دو فایل مهم تنظیم شود.

اولین فایل Req Doc نام دارد که نیازمندی های پروژه با جزئیات عملیاتی و غیر عملیاتی، به طور دقیق در آن ذکر می‌گردد. در این سند است که مشخص می‌شود این پروژه چیست و کدام قابلیت های آن ارزش اجرا دارد. پروژه ای بدون Req Doc در واقع اصلا وجود خارجی ندارد زیرا مهندسان، طراحان و برنامه نویسان اصلا نمیتوانند تصمیمات درستی راجع به آن بگیرند.

دومین فایل مهم نیز spmp یا Software Project Management Plan است، که در آن به طور دقیق مشخص می‌شود، چه برنامه ای برای اجرا، نظارت و حمایت پروژه در نظر داریم. بدون این فایل، سخت است که بگوییم یک پروژه اصلا آغاز شده!

در لینک زیر، می‌توانید سندهای نمونه دقیقی را به زبان انگلیسی مشاهده کنید:

دانلود نمونه مستندات پروژه نرم افزاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *